2019 04 07 Literair Podium Leudal

Eerste Literair Café Leudal geslaagd

Je zult maar een binnenactiviteit organiseren op de eerste zonnige zondagmiddag in april! Dat was nou precies wat de organisatie van het eerste Literair Café Leudal op zondag 7 april overkwam. Het fraaie lenteweer weerhield echter de vele belangstellenden niet om naar de Paerdestal van Kasteel Aldenghoor te komen voor de première van Literair Café Leudal. Initiatiefneemster Wies Kerbusch heette de aanwezigen van harte welkom en Jan Kraak van de Stichting Kunst en Cultuur Leudal kreeg van haar een minuut spreektijd waarin hij dit initiatief van harte toejuichte.

Anne van Buul opende de middag met ingetogen harpspel en zij zou dit tijdens de intermezzo’s en aan het einde van de middag nog meermaals doen.  Vervolgens las de Vlaming Mathijs Duyck voor uit zijn boek De Gelukzoekers. Hierna was het de beurt aan Arnoud Rigter. In 2004 afgestudeerd als architect, richt Arnoud zich sindsdien op poëzie, performance en beeldend werk. Uit het hoofd declameerde hij op geheel eigen wijze enkele van zijn verzen in mooie beeldspraak. Met zinnen als ‘Veel vrouwen zijn mijn moeder niet’ en ‘Ik rook om je te bewijzen dat ik adem’ gaf hij het publiek kleine speldenprikjes.

Voordat Arnoud Rigter met zijn drie Vlaamse kompanen ‘Het brute nationaal geluk’ ging opvoeren, maakte schrijfster Tania Heimans het publiek op inspirerende wijze deelgenoot van het proces dat zij doorliep bij het schrijven van haar boeken. Voor diegenen die zelf overwogen te gaan schrijven, gaf zij ook nog eens heel wat tips weg. Ze liet het publiek weten dat haar debuut Hemelsleutels een autobiografische weergave is van haar eigen jeugd bij gescheiden ouders in een hippiecultuur. Een cultuur waar ze zich als volwassene zo sterk tegen heeft afgezet, dat ze in de media het etiket ‘burgerlijk’ opgeplakt kreeg.

Na de pauze vertelde ze over haar boek Het huis met de leeuwen, het ware verhaal over Corry en Koen Kuiper die als directeursechtpaar met hun kinderen voor de Tweede Wereldoorlog in de elitaire Rotterdame sociëteitsdiergaarde woonden. Zij illustreerde dit met beelden, wat haar toch al boeiende verhaal nog extra kracht bijzette. Het publiek hing aan haar lippen. 

Het brute nationaal geluk was een ‘experimentele vertelling’ door Arnoud Rigter, samen met Mathijs Duyck (proza), Pieter Servranckx (gitaar) en Jelle Meys (illustrator), waarin het streven van velen naar meer en meer, kritisch aan de orde werd gesteld. De monologen en dialogen werden ondersteund door ter plaatse razendsnel gemaakte lichtbeelden en passende muziek.

Kortom, een inspirerende en afwisselende middag, verzorgd door mensen die gepassioneerd op verschillende creatieve terreinen bezig waren.

 

 

 

 

 


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »