2017 Leudal Expositie: Maarten Bouman en Rob van den Brink

Maarten Bouman en Rob van den Broek exposeerden in Heythuysen

Van 12 november t/m 26 november organiseerde de werkgroep exposities van Stichting Kunst en Cultuur Leudal de najaar expositie 2017.

Op zondag 12 november om 14.00 uur ontving een vertegenwoordiger van B&W van de gemeente Leudal de kunstenaars Maarten Bouman en Rob van den Broek, familie, genodigden en andere kunstlievende belangstellenden.

Jan C M Peeters ging het gesprek aan met beide kunstenaars, waarbij het publiek meer te weten kwam over inspiratie, werkwijze, materialen en het vormingsproces van hun werk.

Rob van den Broek (Afferden) is van huis uit bronsgieter. Met een ervaring van vijfenveertig jaar weet hij als geen ander de mogelijkheden die de giettechniek toelaat en stelt hem in staat vrijuit hiermee te experimenteren.

In die periode waarin hij ook al dertig jaar een eigen bronsgieterij heeft, hebben talloze werken van andere kunstenaars hun uiteindelijke vorm gekregen. Zo’n tien jaar geleden is hij zelf beelden gaan maken. Iets totaal nieuws maken is eigenlijk onmogelijk maar toch wilde Rob zijn eigen vormentaal ontwikkelen. En dat is gelukt!

Rob bouwt zijn beelden op uit was. Vervolgens worden delen weggesneden waardoor een nieuw concept ontstaat. De oorspronkelijke vorm van veelal mannelijke en vrouwelijke torso’s verdwijnt naar de achtergrond; voor- en achterkant worden tegelijk zichtbaar.

Zijn laatste werk is vooral geïnspireerd door het fenomeen steampunk, een term uit de wereld van science fiction en fantasy. Het woord steam verwijst naar de tijd dat stoom de primaire krachtbron was voor mechanische beweging. Tandraderen, glanzende messing drijfstangen en hefbomen; kortom de futuristische wereld van Jules Verne met zijn Nautilus en  H G Wells met zi jn tijdmachine en mannetjes met mechanische ledematen en gekke brilletjes. Mensenhoofden en lichamen die onderhuids bestaan uit ingewikkelde raderwerken.

Maar naast het fantastische laat Rob van den Broek ook zien dat hij uit de weg kan met kleine, verstilde figuren uit planten- en dierenwereld.

Maarten Bouman

Geboren in Spanje kwam Maarten als kind in Neer terecht waar zijn vader Hans, ook kunstschilder, woonde en werkte in een tot atelier verbouwd molenhuis aan de Neerbeek. Dit atelier wordt nog steeds door Maarten gebruikt

Maarten Bouman is een schilder die in alle opzichten verknocht is met de streek waarin hij leeft. Onderwerpen vindt hij in de naaste omgeving en de cultuur van het Limburgse land. Dat getuigen de schilderijen van dorpstaferelen, schutterijen, luchten en landschappen. Faam verwierf Maarten met het schuttersdoek Nachtwacht van Neer, voorstellende de verbroedering van de schutterijen uit Neer. Het enorme doek dat jarenlang in Amsterdam heeft gehangen, is onlangs terug in Neer, en is op de tentoonstelling te bezichtigen. Dit schilderij was aanleiding om zich te verdiepen in het schilderen van portretten, zijn andere passie.

Na een studie bouwkunde volgde Maarten een aantal jaren lessen aan de kunstacademie in Maastricht. Op aandringen van zijn vader ging hij daarna in de leer bij Jan Tullemans in Weert. De invloed van zowel Tullemans al Bouman senior is in Maartens’ werk terug te vinden. Zijn palet is veelkleurig maar niet schreeuwend, veel blauwe en grijze tinten maar niet somber.

Maartens’ schilderstijl is, zoals hij zelf zegt, intuïtief en wispelturig,  overeenkomstig zijn karakter. De ene keer schildert hij met een duidelijke intentie, de andere keer laat hij zich beïnvloeden door het werk. Van een realistische weergave maakt hij vaker uitstapjes naar een meer abstracte wijze van schilderen.


Stichting Kunst en Cultuur Leudal

Creëert culturele en kunstzinnige activiteiten binnen de kaders van het gemeentelijk beleid. Zij wil binnen een flexibele, kansrijke en innovatieve structuur Leudal-eigen kunst- en cultuuractiviteiten laten opbloeien. Zij wil -aanvullend op het bestaande, organisch gegroeide, culture...

lees meer »